FAQ
Veelgestelde vragen
Fit in Wassenaar
Hoogbegaafdheid
Internationale Taalklas
Onderwijsadvies
Organisatie Vraagstukken
Ouderadvies
Passend Onderwijs
Peuter Consulent
Plaatsingbeleid Scholen
Psychodiagnostisch Onderzoek
Remedial Teaching
Rots en Water
Scholing Vraagstukken
Sociaal Domein Jeugd
Sociaal Team
Voorschoolse Educatie
Zorgstructuur
Fit in Wassenaar
Neem contact op met Kanslokaal voor advies en begeleiding bij het opzetten van een lokale GALA-aanpak, afgestemd op de situatie in uw gemeente.
Wij bieden regie, coördinatie en advies bij het opzetten of verder vormgeven van ketenaanpakken die aansluiten bij de doelen van GALA- en IZA-akkoorden.
Projecten worden gefinancierd uit de Brede Specifieke Uitkering (SPUK), waarmee gemeenten middelen ontvangen voor preventie, sport, bewegen en het versterken van de sociale basis.
De gemeente is opdrachtgever en beleidsbepaler; Kanslokaal coördineert, voert uit en ondersteunt bij beleidsontwikkeling en implementatie.
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) richt zich op het creëren van een gezonde generatie in 2040 door preventieprogramma’s voor alle leeftijden.
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel zorg toegankelijk, betaalbaar en toekomstbestendig te maken voor mensen met een kwetsbare gezondheid of chronische ziekte.
Ketenaanpakken zijn samenwerkingsverbanden waarin verschillende partners kwetsbare doelgroepen signaleren, screenen en interventies bieden op gebieden zoals gezondheid, welzijn en preventie.
Hoogbegaafdheid
Ja, naast schoolbrede begeleiding bieden wij ook individuele ondersteuning voor leerlingen die extra hulp nodig hebben.
Indien gewenst kan psychodiagnostisch onderzoek worden ingezet als onderdeel van de begeleiding. Lees meer over psychodiagnostisch onderzoek bij Kanslokaal.
Onze experts bieden begeleiding en praktische tips voor het ondersteunen van sociaal-emotionele groei bij hoogbegaafde leerlingen.
Hoogbegaafde leerlingen zijn vaak opvallend nieuwsgierig, creatief en leren snel. Tegelijkertijd kunnen ze uitdagingen ervaren op sociaal-emotioneel gebied of moeite hebben aansluiting te vinden bij leeftijdgenoten.
We starten altijd met een intakegesprek om jullie situatie goed in kaart te brengen. Daarna ontwikkelen we samen een passend plan en ondersteunen we jullie praktisch bij de uitvoering ervan.
Wij helpen scholen met observaties, adviesgesprekken en psychodiagnostisch onderzoek om zorgvuldig vast te stellen wat een leerling nodig heeft.
Bespreek de signalen met het team en overweeg extra uitdaging of versnelling. Kanslokaal kan adviseren over passende interventies.
Internationale Taalklas
Zeker, wij verzorgen scholing en coaching voor leerkrachten die werken in of met internationale taalklassen.
Wij bieden advies over curriculumontwikkeling, zorgstructuren, kwaliteitszorg en NT2-programma’s.
Neem contact op met Kanslokaal voor advies en begeleiding bij het opzetten van een nieuwe taalklas, van curriculum tot kwaliteitszorg.
Ja, wij bieden observaties en psychodiagnostisch onderzoek aan, inclusief non-verbale testen voor leerlingen in de taalklas.
Ja, wij bieden ondersteuning en scholing voor NT2-leernetwerken en NT2-onderwijs.
Dit is een proces waarbij we vaststellen wat het niveau van een leerling is om te bepalen welke stappen nodig zijn voor doorstroom naar regulier onderwijs.
Een internationale taalklas biedt kinderen met een migratieachtergrond intensieve taalondersteuning en bereidt hen voor op instroom in het reguliere onderwijs.
Onderwijsadvies
Onze begeleiding start met observaties in de klas, gevolgd door adviesgesprekken en coaching gericht op didactiek, klassenmanagement of omgaan met verschillen tussen leerlingen.
De duur van een traject verschilt per school en vraagstuk, maar we stemmen het altijd af op jullie wensen en behoeften.
Wij bieden sparring en advies over thema’s zoals onderwijsinhoudelijke vraagstukken, organisatieontwikkeling, HRM en kwaliteitszorg.
Ja, wij ondersteunen scholen bij de voorbereiding op inspectiebezoeken, bijvoorbeeld door het doorlichten van de zorgstructuur en het oefenen van gesprekken.
Ja, wij bieden zowel nascholingsbijeenkomsten als netwerkbijeenkomsten aan. Klik hier om meer te lezen over ons aanbod.
Teamscholing bestaat uit op maat gemaakte trainingen die aansluiten bij specifieke thema’s binnen jouw schoolteam.
De zorgstructuur is het geheel van afspraken, processen en rollen voor leerlingondersteuning binnen de school. Het ondersteuningsteam is een multidisciplinair team dat samenkomt om complexe ondersteuningsvragen te bespreken en op te lossen.
Organisatie Vraagstukken
Wij begeleiden het proces van visievorming, organiseren gezamenlijke sessies en zorgen voor afstemming tussen alle betrokken partijen, zoals schoolbesturen, gemeenten en maatschappelijke organisaties.
Wij bieden advies over beleid, procesbegeleiding en praktische ondersteuning om inclusief onderwijs lokaal vorm te geven.
Ja, Kanslokaal kan als adviseur of procesbegeleider deelnemen aan LEA-overleggen en ondersteunen bij het opstellen en uitvoeren van de Lokale Educatieve Agenda.
Zeker, wij zijn inzetbaar voor strategische trajecten op school- en bestuursniveau, zowel voor individuele scholen als voor samenwerkingsverbanden of regio’s.
Ketensamenwerking omvat integrale samenwerking tussen professionals uit onderwijs, zorg en sociaal domein om kwetsbare doelgroepen beter te ondersteunen.
De LEA is een beleidsinstrument waarin gemeenten samen met scholen afspraken maken over lokaal educatief beleid.
Een onderwijsregio is een samenwerkingsverband waarin scholen, gemeenten en andere partners samenwerken aan regionale uitdagingen in het onderwijs.
Ouderadvies
Meestal zijn enkele gesprekken voldoende, afhankelijk van uw vraag en situatie.
Je kunt een afspraak maken door contact op te nemen met het secretariaat van Kanslokaal via (070) 511 85 00.
Ja, ouderadvies is kosteloos voor alle ouders uit Wassenaar.
U mag rechtstreeks contact opnemen met het ouderadvies, een verwijzing via school is niet nodig.
Het spreekuur is bedoeld voor ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar.
De opvoedingsdeskundige bespreekt samen met u de vervolgstappen en kan u helpen bij het vinden van passende aanvullende hulp.
Nee, de gesprekken zijn gratis voor ouders uit Wassenaar.
Kijk dan ook bij onze Peuterconsulent of de Rots & Water trainingen.
Passend Onderwijs
Wij bieden advies over beleid, observaties in de klas, deelname aan ondersteuningsteams en hulp bij toelaatbaarheidsverklaringen.
Extra ondersteuning is nodig als een leerling meer hulp nodig heeft dan de basisondersteuning van de school kan bieden. Dit wordt samen met ouders, school en het samenwerkingsverband bepaald.
Een onderwijsspecialist adviseert en begeleidt scholen en besturen bij het vormgeven en uitvoeren van passend onderwijs, zowel op beleids- als op uitvoerend niveau.
Een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) is een document waarmee wordt vastgesteld dat een leerling recht heeft op plaatsing in het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs.
Passend onderwijs zorgt ervoor dat elk kind een plek krijgt op een school die aansluit bij zijn of haar kwaliteiten en mogelijkheden, met extra ondersteuning waar nodig.
Ja, bijvoorbeeld in Wassenaar werken wij samen met het Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Regio Leiden om passend onderwijs lokaal vorm te geven.
Peuter Consulent
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen. De contactgegevens vindt u bovenaan deze pagina.
Wij werken samen met kinderopvangorganisaties, scholen en gemeenten om ouderbetrokkenheid te versterken door middel van praktische programma’s en beleidsvorming.
Ja, het contact met de peuterconsulent is kosteloos voor inwoners van Wassenaar.
U kunt zowel rechtstreeks als via een verwijzer (zoals jeugdarts of kinderopvang) contact opnemen.
Ja, wij helpen bij het opzetten en uitvoeren van Floorplay-programma’s die gericht zijn op spelontwikkeling bij jonge kinderen.
Nee, u kunt altijd contact opnemen, ook zonder formele indicatie.
Een peuterconsulent ondersteunt kinderopvangorganisaties en scholen bij het vormgeven van beleid en programma’s voor peuters, inclusief ouderbetrokkenheid.
Plaatsingbeleid Wassenaarse Scholen
- Bloemcampschool
- De Herenweg
- Kievietschool
- Montessorischool Wassenaar
- Nutsschool
- St. Bonifaciusschool
- St. Jan Baptistschool
- St. Jozefschool
Je kunt je kind aanmelden vanaf driejarige leeftijd via het aanmeldformulier op de website van de school. Voor sommige scholen is vooraanmelding mogelijk vanaf 0 jaar.
De school van uw voorkeur informeert u of er plaats is. U kunt ook het actuele plaatsingsschema raadplegen via de knop op deze pagina.
U kunt uw kind bij meerdere scholen aanmelden, maar u moet aangeven wat uw voorkeur is. Aanmelding geeft geen recht op plaatsing.
Nee, Kanslokaal gaat niet over plaatsingen of schoolkeuzes. Voor advies kun je rechtstreeks contact opnemen met de scholen.
Als een kind extra zorg nodig heeft en niet direct geplaatst kan worden, vindt er spoedberaad plaats tussen alle scholen om een passende plek te vinden.
Bij zorgvragen wordt er een spoedberaad georganiseerd tussen alle scholen in Wassenaar om een passende plek te vinden.
Indien je kind niet geplaatst kan worden, ontvang je hierover bericht en kun je ervoor kiezen om je kind op de wachtlijst te laten zetten.
Psychodiagnostisch Onderzoek
Een onderzoek duurt gemiddeld één tot twee ochtenden of middagen en vindt plaats onder schooltijd.
Na het onderzoek bespreken we onze bevindingen met leraren en ouders en geven we praktische adviezen die direct toepasbaar zijn.
Ja, wanneer leerlingen onvoldoende de Nederlandse taal machtig zijn, kunnen wij non-verbaal psychodiagnostisch onderzoek uitvoeren.
Dit onderzoek wordt ingezet als er ondanks eerdere begeleiding onduidelijkheid blijft over de onderwijsbehoefte van een leerling.
Wij bieden onder andere intelligentieonderzoek, diagnostiek dyslexie, sociaal-emotioneel onderzoek, neuropsychologisch onderzoek en onderzoek naar leerpotentieel.
Alleen scholen (intern begeleiders of directies) kunnen psychodiagnostisch onderzoek aanvragen bij Kanslokaal.
Remedial Teaching
De duur van een traject hangt af van de behoeften van het kind. Gemiddeld duurt een traject 10 tot 15 sessies.
Ja, naast individuele begeleiding kan remedial teaching ook in kleine groepjes plaatsvinden, afhankelijk van de hulpvraag.
Onze remedial teachers geven praktische adviezen en handvatten aan zowel leerkrachten als ouders om samen te werken aan de ontwikkeling van het kind.
Een remedial teacher onderzoekt het leerprobleem, stelt een handelingsplan op en begeleidt leerlingen intensief om hen weer op weg te helpen.
Remedial Teaching is bedoeld voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van lezen, rekenen, spelling of andere vakken.
De inzet van een remedial teacher is altijd tijdelijk, met als doel dat de leerling weer zelfstandig kan functioneren binnen de reguliere leerlijn.
Ja, we werken nauw samen met scholen om ervoor te zorgen dat de ondersteuning aansluit bij het onderwijsprogramma.
Rots en Water
Aanmelden kan via het aanmeldformulier of door contact op te nemen via ons contactformulier.
De training bestaat uit acht sessies van 1 uur in kleine groepjes van maximaal 10 kinderen, met ouderbetrokkenheid bij sessie 4 en 8.
De training is geschikt voor kinderen in groep 5 t/m 8 die moeite hebben met zelfvertrouwen, sociale vaardigheden of emotie-regulatie.
De training is bedoeld voor kinderen uit Wassenaar in groep 5 t/m 8 die willen werken aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en sociale vaardigheden.
Rots & Water is een unieke psycho-fysieke training waarin fysieke oefeningen, spel en zelfreflectie elkaar afwisselen. Kinderen leren door te doen én te denken.
Kinderen leren onder andere stevig staan, grenzen aangeven, positief denken, ontspannen en omgaan met emoties.
De kosten bedragen €35,- voor de gehele training, inclusief materiaal en ouderbijeenkomsten.
Scholing Vraagstukken
Een scholingsplan wordt volledig afgestemd op de behoeften van jouw team en bevat concrete doelen, praktische activiteiten en een evaluatiemoment.
Ja, wij ontwikkelen en verzorgen op maat gemaakte teamscholingen en studiedagen die aansluiten bij de behoeften van jouw schoolteam.
Kanslokaal helpt bij het inventariseren van de scholingsbehoefte via intakegesprekken en analyse.
De kosten verschillen per traject en zijn afhankelijk van de inhoud, duur en subsidiemogelijkheden. Neem contact op voor een offerte op maat.
Wij bieden coaching op maat voor leerkrachten, intern begeleiders, kwaliteitscoördinatoren en directeuren
Leernetwerken zijn groepen professionals binnen of tussen scholen die samenwerken om kennis te delen, nieuwe inzichten te ontwikkelen en elkaar te versterken.
Sociaal Domein Jeugd
Gemeenten of buurtteams kunnen rechtstreeks contact opnemen met Kanslokaal. Samen bespreken we de hulpvraag en bepalen we het vervolgtraject.
Onze gedragswetenschappers nemen deel aan overleggen, voeren observaties uit en bieden praktische adviezen om buurtteams te versterken.
Ja, wij bieden begeleiding bij het opzetten en uitvoeren van trajecten rondom hoogbegaafdheid voor kinderen en jongeren.
Ja, het is mogelijk om een gedragswetenschapper van Kanslokaal tijdelijk in te zetten voor specifieke casussen of projecten.
Psychodiagnostisch onderzoek geeft inzicht in de behoeften van een kind of jongere door middel van observatie, gesprekken en testen.
Een overleg waarin professionals uit verschillende disciplines samenwerken om complexe situaties rondom jeugd te bespreken en oplossingen te vinden.
Kanslokaal is actief als kernpartner in het Sociaal Team Wassenaar, maar kan op aanvraag ook in andere gemeenten ondersteuning bieden.
Sociaal Team
Kanslokaal en het Sociaal Team Wassenaar bieden geen crisishulp. In geval van crisis kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de bereikbaarheidsdienst van Kwadraad (088-9004000) of het Crisisinterventieteam (070-3450506).
U kunt het Sociaal Team Wassenaar bereiken via telefoonnummer 088-6549999, per e-mail via sociaalteam@wassenaar.nl, of door langs te komen op het inloopspreekuur op maandagmiddag in het gemeentekantoor.
Je kunt contact opnemen via onze contactpagina om een intakegesprek te plannen.
Wij leveren expertise zoals psychodiagnostisch onderzoek, begeleiding bij individuele casuïstiek en trajecten rondom hoogbegaafdheid.
Ja, het Sociaal Team Wassenaar biedt gratis informatie, advies en ondersteuning aan alle inwoners van Wassenaar.
Het Sociaal Team Wassenaar stemt altijd af met bestaande hulpverleners en zorgt voor goede samenwerking en afstemming.
Floorplay is een programma gericht op spelontwikkeling bij jonge kinderen. Neem contact op om meer te leren over aanmelden.
Het Sociaal Team Wassenaar biedt ondersteuning aan gezinnen met kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar bij opvoedings-, ontwikkelings- en zorgvraagstukken.
Na aanmelding wordt uw vraag besproken in het team. Een medewerker neemt binnen vijf werkdagen contact op voor een intakegesprek waarin uw situatie en wensen worden besproken, waarna samen een plan van aanpak wordt opgesteld.
Voorschoolse Educatie
Wij bieden advies over beleidsvorming, begeleiden VE-locaties en organiseren kwaliteitsdialogen met maatschappelijke partners.
Ja, wij organiseren Jonge Kind conferenties om kennisdeling en samenwerking tussen betrokken partijen te stimuleren.
Dit omvat het inventariseren van welke kleuters instromen vanuit VE-locaties naar basisscholen om non-bereik te voorkomen en resultaatafspraken te evalueren.
Voorschoolse educatie is gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen, vooral op sociaal-emotioneel, motorisch, taal- en rekengebied.
Zorgstructuur
Wij helpen bij het ontwerpen, ontwikkelen en optimaliseren van zorgstructuren, inclusief coaching voor intern begeleiders en kwaliteitscoördinatoren.
Ja, Kanslokaal begeleidt scholen bij verandertrajecten, het (her)ontwerpen van de zorgstructuur en procesbegeleiding bij teamontwikkeling.
Ja, wij bieden begeleiding bij het doorontwikkelen of herontwerpen van bestaande zorgstructuren om deze effectiever te maken.
De IB’er coördineert de leerlingenzorg, ondersteunt leerkrachten bij het signaleren van zorgvragen en is het aanspreekpunt voor externe partners.
Onze coaching richt zich zowel op professionele ontwikkeling (bijvoorbeeld procesoptimalisatie) als persoonlijke groei (bijvoorbeeld leiderschapsvaardigheden).
Een zorgstructuur omvat alle processen, rollen en afspraken binnen een school die gericht zijn op het bieden van ondersteuning aan leerlingen met specifieke behoeften.